Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по ново разследване за извършено престъпление.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че днес главният прокурор е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Цветанов и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

В хода на разследването са събрани доказателства, че Цветан Цветанов е извършил престъпление - длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като с това е извършено и престъпление по служба.

Още по темата
Парите са присвоени в полза на друго лице – Орлин Тодоров, бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново.

В нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора в Ловеч, отчитат от прокуратурата.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

От прокуратурата припомнят, че на 11 март 2011 г. на Орлин Тодоров е било повдигнато обвинение за престъпления и той е задържан за 72 часа. С определение на Окръжен съд-Ловеч, потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново спрямо Тодоров е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На 19 март 2011 г., Цветан Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи, е образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го е отстранил временно от длъжност. На 21 ноември 2011 г. на Орлин Тодоров е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация.

Сформираната комисия по дисциплинарното производство срещу Орлин Тодоров е изготвила предложение до Цветан Цветанов Тодоров да бъде отстранен от длъжност, поради това че му е отнет достъпът до класифицирана информация.

Въпреки това, в нарушение на закона, със своя заповед от 23 декември 2011 г., Цветан Цветанов наложил наказание „Порицание“ на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност - началник сектор БОП-град Велико Търново, посочват от прокуратурата.

По това време обвиняемият Тодоров продължавал да пребивава в затвора в Ловеч, в изпълнение на най-тежката мярка за неотклонение, отчитат от държавното обвинение. Освен това с тази заповед Цветан Цветанов е разпоредил да се изплати възнаграждение на Орлин Тодоров за времето от неговото отстраняване, считано от 21 март 2011 г. до датата на издаване на заповедта.

На 9 януари 2012 г. е издадена нова заповед от Цветан Цветанов, с която за втори път временно е отстранил от длъжност Орлин Тодоров, като двете заповеди (от 23 декември 2011 г. и от 9 януари 2012 г.), са връчени на Тодоров в един и същи ден – на 13 януари 2012 г.

На 7 февруари 2012 г., продължавайки да се намира в затвора с мярка за неотклонение „задържане под стража“, Орлин Тодоров подал заявление за прекратяване на служебното правоотношение по собствено желание, като със заповед на Цветанов от 29 февруари 2012 г. е прекратено служебното правоотношение на Орлин Тодоров.

Със същата заповед министър Цветанов е разпоредил на Орлин Тодоров да бъдат изплатени в пълен размер обезщетения съгласно Закона за МВР. Така на 25. април 2012 г. със заповед на Станимир Флоров (директор на ГДБОП към онзи момент) е разпоредено на Орлин Тодоров да бъдат изплатени обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, включително и за времето, през което Тодоров е бил задържан под стража.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече поиска на два пъти имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов – заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и заради данни за извършени престъпления от Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Цветанов се отказа от имунитета си и за двата случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase