Снимка: Архив, Булфото

Административният съд в Кърджали наложи глоба от 60 000 лв. на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в града заради неизпълнение на част от условията в комплексното разрешително на завода.

Санкцията бе поискана от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково заради неконтролирано изпускане на вредни вещества в атмосферата и емисии на прах и серен двуокис в отпадъчни газове.

Като доводи за неизпълнение на условията от ръководството на комбината посочват липсата от технологично време за обявяване на обществена поръчка и избор на външен изпълнител.

Още по темата
От ОЦК изтъкват и необходимостта от капиталовложения, съчетана с междуфирмената задлъжнялост на предприятието, в условията на финансова криза.

Съдът обаче не прие доводите, изтъквайки, че са минали четири години от издаването на разрешителното на комбината до проверката на РИОСВ-Хасково в края на 2010 г., когато бе установено, че ОЦК неколкократно е обгазявал Кърджали.

Глобата от 60 000 лева е най-голямата санкция, потвърждавана досега  от Административния съд в Кърджали, уточнява председателят му Виктор Атанасов.

Размерът на санкцията не подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase