Снимка: Булфото

В рамките на две седмици собственикът на Оловно-цинков комбинат (ОЦК)  – Кърджали, трябва да предложи план за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух със серен диоксид, кадмий и олово до допустимите нива.

Този срок е възможният компромис от страна на държавата към собственика на предприятието, който трябва да реши как ще спази съответните норми, ако продължи да работи.

В противен случай държавата няма да има друга алтернатива, освен да състави план за прекратяване дейността на част от оловното производство.

Около това решение се обединиха участниците в извънредния Отраслов съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“, проведен днес в Кърджали, съобщиха от МОСВ.

На съвета присъстваха министрите Нона Караджова, Трайчо Трайков и Тотю Младенов, собственикът Валентин Захариев и мениджмънта на дружеството, работници в предприятието, народния представител Цвета Караянчева.

До края на февруари т.г. ОЦК – Кърджали, трябва да внесе за разглеждане в МОСВ необходимата документация за ОВОС на депо за опасни отпадъци от собственото си производство.

Освен това инвеститорът заяви намерение до края на 2013 г. изцяло да приведе новото оловно производство в съответствие с екологичното законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase