Снимка: БТА

Петър Петров-Сумиста получи криза по време на делото срещу "Килърите" в Шуменския окръжен съд.  

Само 10 минути след като прокурор Ася Петрова започна да  чете обвинителния акт по делото "Килърите", Петър  Стоянов-Сумиста отново получи криза. На сочения за ръководител  на престъпната група му прилоша и съдебното заседание беше прекъснато за 40 минути. 

Служебният му защитник Георги Иванов, който по-рано днес  заяви, че Сумиста отказва да контактува с него, отиде до близък магазин и му купи шоколад.

Оказа се, че Стоянов трябва да се  подкрепи с десерта, защото кръвната му захар е паднала, заради което му прилошало и получил световъртеж.  Повиканият в съдебната зала фелдшер Борислава  Станишева обясни, шоколадът е бил достатъчен и не се е наложило на Стоянов да се дават медикаменти.

След като съдебното заседание започна в 19.20 ч., един от  адвокатите на частните обвинители направи искане делото да  продължи утре, с мотива, че четенето на обвинителния акт ще  отнеме повече от 5 часа. Служебните защитници и подсъдимите  подкрепиха искането, след което съдът закри днешното заседание.

Иначе по-рано съдът започна разглеждане по същество на делото срещу "Килърите". 

Още по темата

В началото на заседанието адвокатите на подсъдимите напуснаха съдебната зала в знак на протест, след като съдът остави без уважение исканите от тях  отводи на съдебния състав и на неговия председател - съдия  Димчо Луков. Причината за искането беше, че Луков отказа да разреши на  обвиняемите да бъдат без белезници в залата.

 

Петър Стоянов - Сумиста коментира, че има доказателство за задкулисни договорки по делото между изпълнителната и съдебната власт. 

"Цирк, цирк... Страховете на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов се отразяват в съдебната зала. В петък е имало среща между Цветанов и госпожа Батанова и госпожа Петрова в грандхотел "Варна". Преценете дали изпълнителната власт не се меси в съдебната. Трябва да бъдем осъдени на всяка цена, до края на месеца преди изборите, това е.  Аз мога да ви дам и флашка от срещата", твърдеше Стоянов. 

Шефът на съда Нели Батанова отрече да е обсъждала с вътрешния министър делото срещу "Килърите”.

 

След напускането на титулярните адвокати подсъдимите бяха представлявани от резервните служебни защитници, които заявиха, че не са имали  време да се запознаят с подсъдимите и да прочетат материалите  по делото, включително и 25-те секретни тома.

Съдът обаче намери техните искания за  неоснователни, защото на резервните защитници е била осигурена  възможност през последния месец да се запознаят с материалите  по делото, включително чрез предоставяне на копия от документи  и поискани от тях доказателства. 

Относно претенциите на служебните адвокати, че не са имали време да се запознаят с  25-те тома секретни материали по делото, съдът потвърди, че е така, защото адвокатите са били назначени днес, но постанови, че те са имали възможност да се запознаят с част от секретните  материали и този довод не е основателен за да не бъде даден ход на делото.

Близо 3 милиона лева е общата сума, предявена с  граждански искове към групата на "Килърите", стана ясно по  време на започналото днес дело срещу Петър Стоянов - Сумиста,  Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър  Атмаджов и Райчо Стойнев. 

Най-голям е гражданският иск за неимуществени вреди,  заведен от наследниците на убития шуменски бизнесмен Румен  Рачев. Вдовицата и дъщеря му поискаха чрез адвоката си по 982  хил. лв. от шестимата подсъдими. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase