Снимка: Reuters, архив

С все по-масовата употреба на дроновете като устройства за забавление някои хора се радват все повече, а други се дразнят още повече. Някои ги ползват, за да дразнят съседа и да снимат двора му, други искат да видят могат ли да снимат басейн на покрива на небостъргач, трети пък кротко си летят с птичките. Тъй като в Щатите няма уредено законодателство за тях, хората се чудят какво да правят.

Противоречие има дори сред съдилищата в различните щати. Някои от тях смятат, че отстрелването на безпилотни самолети, които навлизат в частна собственост, е позволено, но очевидно Федералната авиационна администрация в САЩ не смята така.

Forbes решава да отправи въпрос към нея, за да получи адекватен отговор. Агенцията отговаря, че свалянето на дронове се определя като федерално престъпление. Нейното становище е че стрелбата по дронове си е "умишлено увреждане на летателно средство", което просто няма пилот. Присъдата може да стигне до 20 години затвор, така че хората определено ще трябва да се замислят малко повече, ако бръмченето ги дразни.

Но ако такова становище издържи в съда, то повдига много въпроси. Ако безпилотно устройство застрашава сигурността на гражданин, счита ли се стрелянето по него като самозащита? И защо в такъв случай щатът Юта прокарва закон, който позволява на властите да свалят дронове, ако ги считат за "проблемни"?

А какво да кажем за ентусиастите, които тренират орли да свалят дронове? Орелът ли отива в затвора или неговият собственик? Все интересни въпроси, с които очевидно властите в Щатите не намират за нужно да се занимават преди да се създаде законен прецедент, който да изисква създаването на специално законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase