Снимка: архив Ройтерс

Операционната система за мобилни апарати на Apple iOS е била осем пъти по-печеливша от Android на Google през четвъртото тримесечие на 2014 г., съобщава нов доклад, цитиран от MarketWatch.

Подпомогната от продуктите с надценка и относително ниските производствени цени, оперативната печалба от смартфони на Apple бе 18,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие, надминавайки значително 2,3-те млрд. долара на Android, показват данни на консултантската компания Strategy Analitycs.

Като цяло оперативната печалба на смартфоните се е повишила с 31% в целия свят до 21 млрд. долара през миналото тримесечие. Хардуерните устройства с Android на Google имат рекордно нисък дял от 11% от печалбата, спрямо 29% миналата година. IOS заема рекордно високия дял от 89%, спрямо 71% година по-рано, показва докладът.

Двете компании имат практически монопол над операционните системи за мобилни устройства, значително надминавайки конкурентните системи на Microsoft и BlackBerry. В началото на тази седмица компанията за данни IDC заяви, че Android и iOS заедно държат 96,3% дял от пазара на операционни системи през четвъртото тримесечие, спрямо 85,6% година по-рано.

Android успя да надмине пазара по доставки през фискалната 2014 г., въпреки звездното четвърто тримесечие на Apple, в което компанията продаде 74,5 млн. iPhone-а, показват данните на IDC. Въпреки това по-евтините телефони, работещи с Android, особено в развиващите се страни, затрудниха Google да настигне доходността на Apple.

Междувременно Apple се възползва от продажбата на продукти с надценка, включително на по-силното от очакваното търсене за по-скъпия iPhone 6 Plus. Нийл Маустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics заяви, че относителната сила на печалбата на Apple трябва да накара такива като Google да се притесняват. „Слабата доходност на Android за неговите хардуерни партньори ще притесни Google“.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,1% до 130,16 долара, докато тези на Google поскъпнаха с 1,6% по време на последната сесия до 556,10 долара за акция. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase