Снимка: архив Ройтерс

Една от първите алтернативи на евтините олекотени преносими компютри на Google, наречени хромбуци (Chromebook), но с операционна система на Microsoft, ще бъде произведена от Hewlett-Packard. В блога Mobilegeeks вече се появиха първите предварителни информации, според които става дума за 14-инчов модел на цена от 200 долара, който ще се нарича HP Stream, пише ZDNet.

Снимката и техническите данни, публикувани от блога, са според него от гаранционни документи и схеми за сервиз. Според тях HP залага на чип от AMD с четири ядра (AMD A4 Micro-6400T) и 1,0 GHz тактова честота, както и на интегрирана видео карта Radeon-R3. Захранването е едва 4,5 вата, което обяснява защо в техническите данни не става дума за охладител. Най-изгодният модел ще разполага с RAM памет от 2 гигабайта и твърд диск SSD от 32 GB.

Екранът предлага 1366 x 768 пиксела резолюция и включва уебкамера. Както безжични технологии се поддържат WLAN IEEE 802.11n и Bluetooth, има USB 3.0, два USB 2.0, HDMI и четец за SD карти. Батерията според списъка на компонентите има спецификацията от 2960 mAh.

HP Stream ще тежи 1,75 кг и ще идва в три варианта на цвета на корпуса. За операционна система се предвижда Windows 8.1. Подобно на конкурента Google с неговия Chromebook, сега Microsoft предлага безплатно онлайн пространство за съхранение в обем на 100 гигабайта в OneDrive.

На някои места се споменават и компоненти по избор, като например SSD с 64 вместо 32 гигабайта за операционна система, приложения или данни, както и възможност за чувствителен на докосвания екран. Може да се очаква, че в другите варианти HP Stream ще има и по-високи ценови граници, например 300 или 400 долара, пише блогът.

Интересно е, че именно HP ще е сред първите партньори на Microsoft в опита на концерна да предложи олекотени евтини преносими компютри, като се има предвид, че през миналата есен компанията се дистанцира от Intel и Microsoft. Американският производител е и сред първите производители на Chromebook и залага на операционната система на Google Android в таблети, както и в нетбуци. 

Припомняме, че преди около три години Google реши да атакува пазарите с евтини преносими компютри. За да се намали цената, машините не разполагаха с огромна хардуерна мощ, а разчитаха преди всичко на работа в интернет. Новото устройство няма нужда от десктоп, от инсталиране на програми, нито от нормален твърд диск, защото нужната памет я има в облака, обясниха по онова време от Google. Снимките ще се качват в услугата за съхраняване на снимки Picasa, електронните писма - в GMail, а музиката - в Google Music. Затова и Chromebook се появи на пазара със 16 GB твърд диск - с колкото разполага днес едно евтино MP3 устройство.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase