Снимка: NASA

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) може да бъде съкратен до трима души, ако дълго време не се изясни ситуацията с инцидента с руския товарен кораб "Прогресс М-12М". Това заявил мениджърът на програмата МКС на НАСА Майкъл Сафредини на специална пресконференция в центъра за управление на полети в Хюстън, посветена на аварията на "Прогрес", съобщава ИТАР-ТАСС.

В сряда в хода на полета на "Прогрес" към МКС се е нарушила работата на двигателната установка на ракетата-носител "Союз-У", довело до нейното аварийно изключване, в резултат на което корабът не е бил изведен на зададената орбита.

Отломки от космическия кораб, неизгорели в плътните слоеве на атмосферата, паднали в Чойски район на Република Алтай. По предварителни данни няма жертви и разрушения на земята.

Специалисти от програмата МКС в НАСА незабавно пристъпили към оценка на възможните последствия на това произшествие за станцията и нейния екипаж. Според Сафредини инцидентът с "Прогрес" потенциално може да повлияе на пускането на пилотираните кораби "Союз", при които се използва същият тип двигателна установка, и съответно, на ротацията на екипажа на МКС.

"Обикновено планираме работен цикъл на орбита за 180 дни. Сегашният екипаж може да остане на орбита още 40-50 дни. Ако стартовете на  "Прогрес" за това време не се възобновят, МКС може да функционира и с екип от трима души, но това ще се отрази на възможностите да се провеждат изследвания", казва Сафредини.

Той не изключва, че набелязаното за 8 септември връщане на Земята на астронавтите Роналд Гаран, Андрей Борисенко и Александър Самокутяев, които са на МКС от април, може да бъде отложено до завършване на разследването на причината за аварията. При приемането на решението за продължаването на срока за пребиваването в Космоса ще се отчита и здравословното им състояние. Спускаемият апарат, с който Гаран, Борисенко и Самокутяев ще се върнат на Земята, може да бъде скачен към станцията в безопасни условия в продължение на още седем месеца.

Още по темата
Освен това, според Сафредини, може да бъде взето решение за отлагането на датата на поредното изстрелване на пилотирания кораб "Союз", планирано за 22 септември.

По думите на представителя на НАСА аварията с "Прогрес" в близко време няма да се отрази на работата на МКС и на нейния екипаж. Запасите с продоволствие и вода на станцията са достатъчни за нормална работа поне до пролетта, когато се очаква към МКС да полети европейският транспортен кораб ATV.

"От гледна точка на логистиката ситуацията на МКС остава достатъчно добра. Единственото, което теоретично може да предизвика безпокойство, това са елементи от тоалетната, които периодично изискват замяна", казва Сафредини.

Междувременно ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин е поръчал да се подготвят допълнителни предложения по поддръжката на МКС и безусловното изпълнение на задълженията на руската страна по обезпечаване на функционирането на станцията, се казва в съобщение на сайта на агенцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase