Снимка: NASA/ESA

Космическият телескоп „Хабъл“ откри, че южният екваториален пояс, „загубен“ от Юпитер в началото на май, е бил скрит от високи светли облаци, съобщава пресслужбата на проекта, цитирана от РИА Новости.

Още по темата
Както беше съобщено по-рано, миналата зима южният пояс на Юпитер започна постепенно да избледнява и в началото на май австралийският астроном-любител Антъни Уесли откри, че една от „следите от гуми на камион“ на диска на планетата е изчезнала напълно.

Освен това астрономите отбелязаха, че щом знаменитото Голямо червено петно продължава да се вижда както преди, ивицата наистина е изчезнала, а не е била скрита от мъгла в по-високите слоеве на атмосферата.

Наблюденията на „Хабъл“ на повърхността на Юпитер обаче показали, че дълбоките и по-тъмни облаци, образуващи пояса, в действителност са скрити от слой облаци от бели кристали амонячен лед.

„Прогнозата на времето за южния екваториален пояс на Юпитер: облачно, възможни са валежи от амоняк“, казва участничката в проекта Хайди Хамел от Института за космически науки в Боулдър.

Според астрономите амонячните облаци ще изчезнат след няколко месеца, както вече се е случвало.

В съобщението се отбелязва, че на изображенията от „Хабъл“ вече се виждат първите признаци на тяхното разсейване, тъмни петна на границата на южната тропическа зона.

„За последен път южният екваториален пояс е изчезвал в началото на 1970 г. Никога по-рано не сме имали възможност да изучим това явление така детайлно“, отбелязва д-р Еми Саймън-Милър от Института за космически изследвания „Годард“ (GISS) на НАСА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase