Снимка: НАСА

Юпитер – най-голямата планета в Слънчевата система – неочаквано за астрономите се лиши от едно от своите украшения – Южния екваториален пояс от тъмни облаци около знаменитото Голямо червено петно. Това съобщава австралийският любител астроном Антъни Уесли, пише РИА Новости.

В атмосферата на Юпитер вече няколко столетия се наблюдават устойчиви структури – ивици и петна. От двете страни на екваториалната зона има две ивици от кафяви облаци, които според учените са образувани от замръзнали кристали амоняк, смесени със сяра и фосфор.

В съобщение, публикувано в блога AstroBob, се казва, че в последно време южният пояс е започнал постепенно да избледнява и в началото на май астрономите са установили, че една от ивиците, кито приличат на „следи от гуми на камион“, е напълно изчезнала от диска на планетата.

Голямото червено петно обаче продължава да се вижда добре, което говори, че ивицата наистина е изчезнала, а не е била скрита от замъгляване в по-високите слоеве на атмосферата.

Астрономът Владимир Сурдин от Държавния астрономически институт в Русия отбелязва, че това е „много интересно събитие“, което е рано още да бъде обяснено.

„Става дума за гигантски образувания, които не изчезват изведнъж. Това е точно същата ширина, където се намира Голямото червено петно, и с него в последните 200 години нищо не се случва, то е наблюдавано още по времето на Галилей. Това е интересно метеорологично явление и доказва, че и големите планети трябва да се наблюдават“, казва той.

Сурдин напомня, че през юли 2009 г. Антъни Уесли първи фиксира падане на комета на Юпитер. „Това говори, че астрономите любители могат да правят важни научни открития на нивото на професионалните“, заключава ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase