Доктор Крейг Вентър и доктор Хамилтън Смит в лабораторията им. Учените обявиха, че са създали жизнеспособна клетка с изкуствен геном. Снимка: БГНЕС

Учени създадоха първата жизнеспособна изкуствена клетка. Екипът около пионера в генетиката доктор Крейг Вентър за първи път успя да създаде жизнеспособна бактерия с напълно изкуствен геном, съобщава Science. Това е ключова стъпка към създаването на нови живи същества.

Екипът на доктор Вентър нарича новото постижение синтетична жива клетка, но те са използвали съществуваща клетка като модел и като получател на изкуствено създадената ДНК.

Създадената бактериална клетка обаче е първата форма на живот, контролирана изцяло от синтетична ДНК, следователно е синтетичен живот. Учените използвали „оръдията на природата“ за изграждането на нов хромозом (пакет от ДНК, който съдържа целия генетичен материал, необходим на клетката, за да живее и функционира).

Те изкуствено наредили парчета ДНК, след това ги имплантирали в клетки на друг вид бактерия, която ги възприела като целия хромозом на бактерията.

Практически изкуствено е създаден само геномът. С това не е сътворен напълно нов жив организъм. За постижението учените са използвали оригиналния генетичен материал на една клетка и обвивката от друга бактерия за опитите си.

Все пак тези специфични бактерии доказват, че създаването на жизнеспособни клетки със синтетичен хромозом е възможно.

Доктор Крейг Вентър и колегите му се надяват да използват тази технология за създаването на бактерии с полезни функции.

Той и екипът му вече си сътрудничат с фармацевтични и енергийни компании за разработването на хромозоми за бактерии, които биха произвеждали биогорива и дори нови ваксини, пише ВВС.

Екипът на Вентър се надява да „направи“ бактерия, която абсорбира въглеродния диоксид и така изчиства околната среда, или пък микроорганизми, които могат да разградят нефтено замърсяване в океана.

Теоретично новата технология може да се използва и за конструирането на по-сложни организми – растения и животни, но засега целта е само създаването на бактерии.

Те са идеалната първа стъпка, защото потенциално могат да произвеждат вещества, които са ни необходими. Доктор Вентър вярва, че такива приспособени бактерии могат да „предизвикат нова индустриална революция“.

От друга страна, от генетична гледна точка бактериите са много прости организми – те имат много по-малко информация в своя геном, отколкото растенията и животните. Според Вентър разширяването на технологията върху по-сложни организми като растенията може да е възможно, но ще отнеме на учените години работа върху това как да изградят толкова дълъг и комплексен геном.

Някои критици обвиняват Вентър, че си „играе на Господ“ и не е работа на човека да измисля нов живот.

Има и притеснения около сигурността на тази технология. Професор Джулиан Савулеску от Оксфорд коментира пред ВВС, че потенциалът на това постижение е „в далечното бъдеще – истински и изпълнен със смисъл – да се справи със замърсяването на околната среда, създаване на нови горива, на нови комуникации“.

„Но рисковете също са уникални. Имаме нужда от нови стандарти за оценяване на сигурността на подобни радикални изследвания и защитаването им от злоупотреба с тях за военни или терористични цели. Подобна технология може да се използва за създаването на най-мощното биологично оръжие, което изобщо можем да си представим. Предизвикателството е да изядем плода без червея“.

Доктор Вентър подчертава, че той и колегите му се занимават с тези етични въпроси и проблемите със сигурността, откакто са започнали първите си експерименти на полето на синтетичната биология.  

„Ние поискахме широкомащабен етичен преглед на нашия подход, включително от Националната академия на науките. Това са важни теми и ние настояваме дискусиите по тях да продължат, а ние да участваме“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase