Ускорителят за тежки йони У-400. Снимка: ОИЯИ

През 2016 г. в Дубна (Русия) ще бъде пуснат нов ускорител ТЦ-200, с помощта на който учените ще могат да получат свръхтежки елементи с атомен номер над 118. Това съобщи на пресконференция директорът на Лабораторията за ядрени реакции (ЛЯР) „Флеров“ на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) проф. Сергей Дмитриев .

Сега учените от ОИЯИ работят с ускорителя У-400. В сряда, 7 април, те обявиха, че са получили 117-ия елемент от Менделеевата таблица. Фиксирани са шест случая на раждане и разпад на новия елемент.

Докато новият ускорител бъде създаден, учените от ОИЯИ възнамеряват да модернизират ускорителя У-400. Модернизацията ще започне още тази година, а първите опити са предвидени за 2012 г. Изследователите планират да изучат физичните свойства на новия елемент. По-рано сътрудниците на ЛЯР изследваха химичните свойства на 113-ия елемент, чийто живот се измерва в секунди.

Освен 117-ия елемент в ЛЯР са синтезирани свръхтежки елементи с атомни номера 113, 114-116 и 118. Към момента в други лаборатории вече е повторен опитът по синтеза на 114-ия елемент. Според правилата на IUPAC  (Международния съюз за теоретична и приложна химия), за да бъде признат новият елемент за съществуващ, той трябва да бъде получен в повече от една лаборатория.

Такива експерименти обаче са доста трудоемки и скъпи. Сергей Дмитриев отбелязва, че според него в близко време IUPAC може да промени правилата. Той добавя, че през 2010 г. разчита на признаването от IUPAC на 114-ия и 116-ия елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase