Снимка: antwrp.gsfc.nasa.gov

Франк Дрейк – създателят на знаменитото уравнение, описващо вероятността за намиране на извънземен разум, и основател на проекта SETI, предложи нов начин за търсене на сигнали от други цивилизации. Идеята му е публикувана в New Scientist.

Още по темата

За търсене на извънземен разум учените, работещи по проекта SETI, анализират постъпващите от Космоса сигнали и търсят в тях такива, които се повтарят периодично. Смята се, че подобни сигнали може да се произвеждат от извънземни прибори.

Сигналите, постъпващи към Земята от много отдалечени обекти, често са много слаби и телескопите не могат да ги засекат. За да се реши този проблем, Дрейк предлага да се използва феноменът „гравитационни лещи“, или наричани още „лещи на Айнщайн“. Според Теорията за относителността масивните обекти изкривяват време-пространството и светлината около себе си. При определени условия това позволява да се увеличават наблюдаваните обекти.

За да улови такива „увеличени“ сигнали, телескопът трябва да е разположен в определена точка, отдалечена от Земята на около 82 млрд. км.

Предложението на Дрейк не е ново, но досега никой не е предлагал то да се реализира на практика. Причината за скептичното отношение е прекалено голямото разстояние, което трябва да преодолее телескопът.

Неотдавна организаторите на проекта SETI@Home – „клон“ на SETI, обявиха, че са предоставили за открит достъп данни, събирани в продължение на много години. Всички желаещи могат не само да се запознаят с тях, но и да подобрят съществуващия алгоритъм за търсене на извънземен разум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase