Снимка: NASA

Земната цивилизация постепенно ще стане „невидима“ за обитателите на други планети. Причината за това е въвеждането на цифровата техника, която има значително по-малко излъчване, отколкото аналоговите устройства, смята доктор Франк Дрейк – един от основателите на движението за търсене на извънземен разум, цитиран от РИА Новости.

По-рано, както отбелязва ученият, радиоизлъчването от Земята е могло да се фиксира на разстояние до 50 светлинни години. Само старите аналогови телевизори са генерирали почти 1 млн. вата. Учените предполагат, че ако съществува достатъчно развит извън земен живот, неговите представители също като нас търсят живот на други планети.

Да се уловят сигнали с такава мощност е било много по-лесно, отколкото по-слабите цифрови сигнали на съвременните радио, телевизия и радари.

„Ако продължава така, много скоро нашият свят няма да може да бъде намерен“, заявил на конференция на Кралското научно общество Франк Дрейк.

Американският астроном и астрофизик доктор Франк Дрейк е пионер на проекта за търсене на извънземни цивилизации SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence): преди 50 години именно той започва първия експеримент по търсене на радиосигнали, идващи от близки звездни системи. Той е и създател на знаменитата формула за изчисляване на броя извънземни цивилизации, наречена на негово име.

Сега Дрейк е директор на Центъра за изследване на живота във Вселената и се занимава с търсене на оптични сигнали с извънземен произход, както и с разработката на проекти за радиотелескопи за SETI. Негови идеи са използвани при строителството на Allan Telescope Array (ATA) в Калифорния – един от най-известните проекти за търсене на извънземен разум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase