Бил Гейтс подписа окончателно смъртната присъда на стационарния телефон.

Палачът на традиционното средство за комуникация не е някой друг, а интернет.

По време на форум в Сан Франциско, президентът на Майкрософт направи прогнозата, че скоро комуникациите ще се основават единствено на софтуерни продукти и на преноса на данни през интернет.

Кабелите остават окончателно в историята. Гейтс счита, че шансове да оцелеят имат единствено мобилните телефони, разполагащи с интернет връзка.

„Когато след десет години видим стационарни телефони по филмите, ще казваме: А да, едно време използвахме неща, които изглеждаха по този начин“, пошегува се шефът на Майкрософт по време на официалното представяне на Office Communication Server 2007.

Мултимилиардерът каза, че е убеден, че в бъдеще комуникациите ще се извършват единствено през интернет.

Според неговия анализ, така ще бъде поне в сферата на бизнеса, където все повече управители и директори предпочитат VOIP-системите или телефонията през интернет пред стационарните телефони с оглед редуцирането на разходите.

„Сборът от програми, които предлагам днес, между които и Office Communication Server 2007, обединяват в едно комуникацията пo e-mail, телефон и чат-програмите, които до този момент функционираха поотделно. Юзърът е в състояние например да отвори Outlook, да види дали лицето, с което иска да влезе в контакт, е на линия и да избере дали да говори с него през интернет, да му пусне mail, да почати с него или евентуално да започне видеоконференция с него или с други потребители“, заяви той.

Според Гейтс, новата комуникационна платформа „позволява да се намалят разходите и да се трансформира начина на работа на служителите в една фирма и техните връзки с клиентите“.

В допълнение, Гейтс направи оценката, че ползата за предприятията, които инсталират новия софтуер, ще бъде пет пъти по-голяма от разходите за въвеждането му в експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase