Джон Малкович. Снимка: БТА

Международният ден на театъра отбелязва но 27 март своя 50-и юбилей, пише ИТАР-ТАСС. Празникът е учреден през 1961 година във Виена по време на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията наООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Още след година той влиза в календара на забележителните дати и става годишен празник на майсторите на сценичните изкуства и на техните зрители.

По поръчение на Международния театрален институт юбилейно обръщение към колегите, съратниците и приятелите направи знаменитият американски актьор и режисьор Джон Малкович. Ето какво се казва в неговото послание: "Нека вашето творчество бъде пленяващо и самобитно. Нека да е съдържателно, трогващо душата, да ни кара да се замисляме и да е единствено по рода си.Нека то ни помогне да си отговорим на главния въпрос - какво означава да бъдеш човек!".

Честването на Международния ден на театъра не е свързан с някакъв особен ритуал. Главното правило за празника винаги е било едно и също - да се представиш пред публиката в най-добра светлина. Да се играят премиери и ярки постановки. С една дума, да бъде отбелязван професионалният празник със значими постижения, пише агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase