Снимка БГНЕС

Директорът на Народния театър Васил Василев е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу Александър Морфов. Повод е изказването му при получаването на наградата “Аскеер” за най-добър режисьор през 2023 г.

Делото е насрочено за 26 април в Софийския районен съд. Това съобщи в своя профил във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпруга на дисциплинарно уволнения от Василев именит наш режисьор.

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела…", припомня предисторията в публикацията си Врангова. Актрисата сравнява поисканото от Василев обезщетение с това по заведеното от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дело за 65 000 лв. срещу разследващи журналисти. "Колко е скромен този министър!", иронизира тя.

Припомняме, че уволненият от Народния театър Александър Морфов при получаване на "Аскеер" за най-добра режисура на "Антигона" миналата година - излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви.

Тогава той отбеляза, че настоящият "Аскеер" е пети за него, а останалите 4 са в Народния театър и каза: "Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор"“. Това явно е поводът за обидата на Василев и последвалия иск.

Миналата година директорът Василев беше подал тъжба в Софийския районен съд и срещу Камен Донев, тъй като се почувствал засегнат от изказване на актьора, който в интервю пред бТВ го беше нарекъл "мижитурка" и бе казал, че "не е читав човек". По този иск той настояваше Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати далеч по-скромните 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

От своя страна актьорът Валери Йорданов, който е един от най-убедените поддръжници на Морфов в конфликта му с Василев, пък заведе дело срещу директора с аргумента, че здравословното му състояние сериозно се е влошило във връзка с административния тормоз над режисьора, когото смята за свой духовен баща и ментор. За претърпени неимуществени вреди той претендираше за обезщетение от 10 000 лв., но като начало бе предявил частичен иск за 1000 лв.

Уволненият дисциплинарно от Народния театър Морфов пък понастоящем намери пристан в частния "Tеатро отсам канала", където поднови един от спектаклите си, поставени някога на първата ни сцена - "Животът е прекрасен". Той се играе под името "И все пак, животът е прекрасен" и с леки промени в актьорския състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase