Снимка: Pixabay

В Ловеч се въвежда още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и значително намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града - водоснабдителната група „Черни Осъм“. Това е трета промяна на режима за последните две седмици, като от днес водоподаването ще бъде спирано и през деня от 12:00 ч. до 16:00 ч., освен както досега, през нощта от 23:00 ч. до 6:00 ч., съобщи за БТА  директорът на „ВиК“ АД – Ловеч, Данаил Събевски.

По думите му проблемът е много сериозен. „Вече почти четири месеца не е валяло. Дебитът на водоснабдителната група „Черни Осъм“ е паднал до 250 литра в секунда, което не се е случвало от 2000 г. Обикновено е около 800 литра в секунда, за да нямат проблеми в Ловеч и Плевен с водоснабдяването. Режимът започва, когато падне под 340 литра в секунда. Ако до месец не завали, се очаква още по-тежък воден режим“, посочи Събевски.

Според него причина за недостига на питейна вода е и остарялата водопроводна мрежа в част от Ловеч, особено в индустриалната зона. „Заради амортизираната мрежа загубите на вода в града са около 50 процента, а за предприятията са около 55 на сто“, добави директорът на водоснабдителното дружество.

Той посочи още, че Ловешка област не е с консолидиран ВиК оператор и това я лишава от европейски средства за ВиК проекти. Затова ремонти и подмяна на водопроводната мрежа се извършват със собствени средства на водоснабдителното дружество, а те са недостатъчни.

„Имам уверението от председателя на регионалната комисия в парламента Николай Нанков, че за догодина ще има възможност да бъдат отпуснати един милиард лева за реконструкция на водопроводи“, каза още Събевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase