Снимка: БГНЕС

Мътна вода с цвят на боза потече от чешмите в Перник, алармираха граждани. От ВиК уточниха че замътяването е заради обилните валежи през последните два месеца и увериха, че проблемът вече е отстранен.

Почти ежедневните дъждове са довели до преовлажняване на почвата и образуване на реки, които са си намерили път и са влезли в една от ревизионните шахти по деривацията от язовир "Студена" до пречиствателната станция. Получило се е преливане и изливане на кална вода в довеждащия водопровод. До късно снощи екипи на дружеството са обхождали трасето. Проблемът вече е решен, каза зам.-управителят на ВиК Перник Благовест Рагев, цитиран от БНР.

"Взети са проби, показателите са в норми. Няма смесване на канализационна вода с чиста вода. Отворени са, където е възможно всички изпускатели, за да може мътната вода да излиза, пусната е максимално вода в посока „Стомана”, тъй като там тя е за промишлени нужди. Сложен е коагулант максимално, за да може да се пречиства. Вече проблемът е решен. Първо, шахтата е оправена, вода не влиза, второ пречиства се непрекъснато. Има едно остатъчно изчистване на водата. Няма как, като влезе мътилката в мрежата, тя трябва да излезе. Горещо препоръчвам да се оставят малко чешмите да поработят, за да може тази вода да излезе. Тя докато излезе винаги ще има мътилка”, обясни Рагев.

Предприети са и действия по основно обследване на шахтите, за да се предотврати бъдещо подобно замътяване, добави Рагев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase