Снимка: БГНЕС
Българските превозвачи се подготвят скоро да пуснат и международните автобуси. Интересът към пътуванията все още е слаб, отчитат от бранша. Въпреки това те са длъжни да изпълняват всички линии по график заради сключените договори с общините. 
 
"В момента в автобуса ни до Варна има 2-ма пътници. Сметките не излизат. Но ние предлагаме и социална услуга, която няма как да прекратим”, обясни пред Нова тв Георги Атанасов, управител на фирма превозвач.
Още по темата
 
Той обясни, че превозвачите изпълняват всички договори, които са подписани с общините. От бранша обаче отчитат огромни загуби. 
 
"Не се знае кой докога може да издържи. Разчитаме на диалог с държавата за някакъв вариант, с който да бъдем подпомогнати”, заяви Атанасов.  
 
Иван Мирославов, директор на столичната централна автогара, обясни, че преди извънредното положение всеки ден около 250 автобуса са тръгвали, а по време на извънредното положение са били между 17 и 20. Постепенно се възстановява работата. В момента от столичната централна автогара тръгват по около 140 автобуса. 
 
Някои от курсовете до чужбина като тези до Гърция също са възстановени. 
 
За сигурността на пътниците в купетата на автобусите са монтирани допълнителни филтри, които пречистват въздуха, осигурени са дезинфектанти, рейсовете се дезинфекцират преди и след всеки курс, а пътниците задължително са с маски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase