Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Очаква се тол системата да стартира на 1 февруари 2020 г., но крайният срок е заложен за 1 март 2020 г., обясни проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Пътната агенция. Въпреки това експертът посочи, че за момента е трудно да се говори за конкретна дата.

Още по темата

"Важно е добре да подготвим тол системата, за да заработи плавно и ефективно", заяви проф. Асенов.

Вчера започнаха работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление, в които превозвачите могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни автомобили.

При първоначалните разговори от страна на превозвачите е поискано допълнително оптимизиране на цените, като предстоят интензивни разговори за постигане на консенсус, обясни Асенов пред bTV.

Предвидената тарифа за изминат километър варира между 18 и 25 стотинки. При нея се очаква приходи от системата на стойност 600 млн. лв. При 15 ст. те ще са 550 млн. лв, като към тях ще бъдат добавени 220 млн. лв. от винетки.

Асенов подчерта, че в момента тестовете вървят успешно и има интерес в демо центровете, като превозвачите изказват мнение и препоръки. Най-честите притеснения са свързани с точките на интерес и изборът на маршрути.

Поставени сензори на земята извършват осово претегляне на дадено превозно средство, за да се изчисли дали е претоварено, допълни експртът. При установени нарушения органите поемат съответния камион и съставят акт и административно нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase