Снимка: Reuters

България изпрати молба за присъединяване към Банковия съюз. Очаква се страната ни да бъде одобрена и за чакалнята на Еврозоната в рамките на една година.

Още по темата

"Икономическият и паричният съюз е в основата на нещата. Той включва обща валута, която е еврото. Еврото не е просто проект - дава повече стабилност и възможности. България е готова - има показатели, които отговарят на изискванията. Критериите ги изпълняваме, имаме стабилни финанси и добри бюджетни политики", заяви депутатът от ГЕРБ Мария Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че ще има много предимства за бизнеса. Ще има по-пряк достъп до финансови ресурси, ще паднат лихвените проценти, ще се премахнат таксите за трансгранични операции, обясни Илиева.

Според нея може да очакваме повече инвестиции, които пък ще доведат до икономически растеж и по-висок стандарт на живот у нас.

Минималният престой в чакалнята на Еврозоната е две години. В предаването "Денят ON AIR" Мария Илиева посочи, че разумният срок за престоя на България там е 2,5-3 години. По думите ѝ единствено ще е нужно да докажем устойчивост на политиките.

Народният представител от ГЕРБ отбеляза, че след приемането на еврото закръглянето на цените няма да бъде с повече от 1-2% и няма да има шоково поскъпване.

"Повишаваме не само възнагражденията, повишават се и пенсиите. Догодина ще има 150 млн. лева и за хората с увреждания", заяви Мария Илиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase