Снимка: flickr

Цяла нощ не спахме. Чу се страшно бучене и земята се разтресе. Хората наизскачаха от домовете си, разказа кметът на пловдивското село Крумово Румяна Самоковарева.

Според сеизмолозите епицентърът на снощния трус от 4,6 по Рихтер е бил именно там.

"През 2002 г. земетресението бе със сила 4,3 по Рихтер и имаше разрушения по сградите. Сега е 4,6 но няма материални щети. Тази паника, която обхвана хората в Крумово преди 16 г. не се повтори, но всички си спомнихме за това, което се случи през 2002 г.", каза Самоковарева пред "24 часа".

Още по темата

Обстановката в Асеновград след земетресението е спокойна, няма постъпили сигнали за пострадали или материални щети, коментира Димитър Анастасов – гл. експерт в Община Асеновград.

"Няма постъпили до този момент никакви сигнали за вреди, щети и т.н. До този момент никой не е поискал помощ за съдействие, обстановката е спокойна", настоя той.

"Истина е, че трусът беше много кратък, но много неприятен. Хората са спокойни. Ежедневието е нормално", каза още Анастасов.

По данни на БАН земетресението е било последвано от над 20 афтършока.

Снощният трус най-силно е усетен в Асеновград и Пловдив, но хората от районите на София, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора и Габрово също са го почувствали.

********************

Най-силното регистрирано земетресeние в района е било на 14 април 1928 г. Чирпанското земетресение става в 11:20 часа на 14 април 1928 година, Велика събота. Земетресението е с магнитуд 6,8 по Скалата на Рихтер и епицентър на около 8 км северозападно от Чирпан.

Жертвите са 107 души, 500 са ранени, 26 хиляди сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase