Снимка: Flickr

Сливенският районен съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" на мъж и жена, задържали в плен и измъчвали мъж от Бургас, съобщи пред журналисти днес Анна Димитрова, съдия от Районния съд.

Още по темата
Тя уточни, че определението не е окончателно и в тридневен срок подлежи на обжалване. За 21 септември е насрочено заседанието по делото пред състав на Окръжен съд-Сливен.

30-годишната Диана Куртова и 32-годишният Станислав Стоянов - и двамата от Сливен, са обвинени за незаконно задържане и грабеж, каза прокурор Христо Христов. И двете престъпления са тежко квалифицирани, посочи той. Незаконното лишаване от свобода е с наказание от 3 до 12 години, грабежът се наказва със затвор от 3 до 10 години.

Както Dnes.bg писа по-рано, 30-годишен бургазлия е бил държан в плен близо 32 часа в къща в Сливен, след като е бил подмамен там от своя приятелка, с която се запознал във Facebook.

Престъплението е станало на 8-ми септември, когато бургазлията, който бил международен шофьор, отишъл на гости на Диана Куртова в Сливен. Двамата обаче бързо се скарали за нещо и в този момент в къщата нахлули двама мъже с маски на главите. Те завързали тираджията със свински опашки и облепили устата му с тиксо, след което започнали да го бият.

"Не е останало здраво място по тялото му, имало е и сексуални извращения с мъжа", каза прокурор Петров. Похитеният е заплашван със зверски изтезания като набиване на кол и рязане на нокти с лозарска ножица. Нападателите са взели две дебитни карти на тираджията и са го принудили  да им каже кода си. Те опитали да източат сметките му онлайн, но не успели, след което го преджобили и взели 200 лева, които били в него. После му поставили маска на главата, качили го в автомобила, с който бил дошъл в Сливен и го зарязали в местност на Карандила.

Едва след като похитеният сам успял да се прибере в Бургас, сигнализирал в полицията, но първоначално твърдял, че е отвлечен в Бургас от непознати лица.

Пострадалият и 30-годишната Диана Куртева са общували близо 8 месеца само във Facebook, преди да се видят на живо. Когато се срещнали в Бургас през август, тираджията демонстрирал завидно благосъстояние, харчейки хилядарки за Диана по магазини и ресторанти. Разследващи са убедени, че престъплението е било предварително добре подготвено.

Директорът на полицията във Сливен Димитър Величков уточни, че задържаната Диана е добре позната на МВР, наркозависима. Арестуваният Станислав Стоянов на 32 години също е стар познайник на полицията, лежал е в затвора за кражби, грабежи и наркотици. Има задържано и трето лице - мъж на 24 години, но за сега полицията отказва информация за него.

Двамата обвиняеми не са признали вината си по повдиганите обвинения по време на днешното заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase