Снимка: Reuters, архив

Петима души бяха арестувани заради… поставяне на коледно дърво на площада в село Гърмен преди дни. До скандала между хората и кмета Минка Капитанова се стигна, след като жителите на населеното място решили, че, както всяка година, в центъра трябва да се извиси висока елха.

Вместо нея преди две седмици от общината било засадено малко дръвче, което гърменци намират за бедно украсено, разказва "24 часа". Купили от горското стопанство по-голямо, което предизвикало разногласия.

"Тази елхичка я приветствам, жива елха, но е малка, аз такава имам вкъщи. На това място от години има традиция да се сложи голяма и хубава елха. Има специална дупка с тръба. Това е Християнско село, празнуваме Коледа. Получихме забрана от г-жа Капитанова", обясни Иван Кременлиев от сдружение "За бъдещето на община Гърмен".

По думите му още при издигането на елхата полицаи се опитали да съставят актове, а след това Капитанова разпоредила дървото да бъде премахнато и хората да си го занесат вкъщи. Кременлиев твърди, че по-рано Капитанова казала на майки с деца елхата да се сложи пред църквата.

Самият кмет каза, че никога не е деляла хората на християни и мюсюлмани и в случая става дума за самоуправство.

По думите на Минка Капитанова, издигналите елхата имали разрешение за друго село и въобще се допитали до местната власт чак след като си свършили работата. В същото време живата елха трябвало да "възпитава у децата чувството за съхранение на природата".

Жителите на селото отрекоха да са поставяли общината пред свършен факт.

"На някои хора не им е удобно, че откакто съм управленец, нещата се случват", заяви Минка Капитанова. На въпрос защо тогава повече от година не може да се реши проблемът с ромското гето в селото, тя побърза да обясни, че няма общински жилища, в които да бъдат настанени жителите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase