Снимка: БГНЕС

Градушка удари София и Троян. Ледените късове са били с големината на лешник. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология най-сериозно е засегнат столичният квартал "Младост" 1. 40,8 литра на квадратен метър дъжд са паднали там, а градушката е била с размер около 8 милиметра.

По информация на Нова тв летището в столицата е било блокирано заради силната буря, а самолетите изчакват на място.

Аварийните екипи на Столичната община извършват обходи на терен и реагират на сигнали във връзка с интензивния дъжд, придружен с градушка над София. Те са реагирали на 4 сигнала за завирявания в търговски обекти и един подлез. Към момента градският транспорт се движи навсякъде, с изключение на автобусна линия №8, която е пренасочена към ул.”Искърско шосе“. Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, които са в нормите.

Сред най-засегнатите беше районът по протежението на бул. "Цариградско шосе". Подлезът под "Цариградско шосе" при Окръжна болница е наводнен, автомобилите са принудени да се връщат. На места шофьори опитваха да скрият колите си под мостове, виадукти и корони на дървета.

Интензивни са били валежите и кварталите "Дружба", "Дървеница" и "Студентски град".

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни по количества валежи от дъжд, придружени с гръмотевици в Западна България. Количествата на валежите ще са между 20 и 35 литра на квадратен метър, а в отделни, главно планински райони, до 45-50 литра на квадратен метър, съобщават на сайта си от НИМХ.

По-рано проливен дъжд с гръмотевици и градушка удариха Кюстендилско. Ледените зърна са били с големината на лешник, показват публикувани в социалните мрежи снимки. Гръмотевичният облак е от първата линия бури, които по прогноза преминаха западната ни граница в късните часове на деня.

Два пъти в рамките на час се е изсипала силна градушка и в самоковското село Ковачевци. „Първият път всичко побеля. Все едно сняг затрупа“, каза за БТА кметът на селото Никола Хайверов. 

Той посочи, че реколтата на хората е унищожена. Няма бедстващи жители, които да са се оплакали от силната градушка. 

Вторият път градушката също е била силна. Хайверов добави, че реката не е преляла. Кметът сравни големината на градушката с размер на лешник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase