Снимка: БТА

Общ преглед
Със слънце и прекрасна зимна снежна картина скицентърът на Банско в Пирин посрещна хиляди посетители за днешното откриване на скисезон 2016-2017 г. Повечето от пистите и съоръженията в курорта вече работят. Очакванията са в близките дни зимата изцяло да влезе в правата си, да има достатъчно сняг и да бъдат обработени и отворени за спускания и останалите любими на скиорите и сноубордистите от страната и чужбина снежни трасета в скизоната под връх Тодорка, предаде БТА.

От 3 декември, когато бяха пуснати първите пет писти заедно с лифтовете към тях и кабинковата въжена линия между Банско и скизоната, цената на дневната карта е 30 лева, каквато ще бъде до 19 декември, съобщи маркетинг-мениджърът на скизоната Иван Обрейков. След това тя ще бъде, както и миналата година, 58 лева. Студентите, учениците и децата ползват намаления, а за най-малките - до седемгодишна възраст, картата е на символичната стойност от 1 лев.

Със звездни гости, снежни забавления, състезания и музика започна днешният празник, подготвен от община Банско и дружество "Юлен" по случай откриването на новия скисезон в "сърцето" на скизоната "Банско" - на Бъндеришка поляна. Много емоции за участници и публика предизвика надпреварата "Влез в отбора на шампиона". Записалите се скиори имаха шанса да се състезават като част от отборите на скилегендите Фриц Щробл - олимпийски шампион в спускането от Солт Лейк Сити 2002, който пристигна за първи път в България специално за откриването на сезона в Банско, и почетният гражданин на Банско Марк Жирардели - петкратен носител на Световната купа в алпийските ски.

Точно по обяд по традиция бе дадено символичното начало на скисезона със зрелищно спускане по писта "Томба" на тазгодишните звездни гости и скилегенди заедно с бъдещите майстори на ските - децата от скиклуб "Юлен". Малко след това градусът на настроението на Бъндеришка поляна се вдигна още повече с изпълненията на Криско, Део и момичетата от балет "Нова". Забавленията и емоциите продължиха с шестото издание на играта "Ловци на съкровища".

Под снега тук бяха заровени 24 сандъка с много подаръци и награди, а най-голямата и най-желаната отново бе чисто нов лек автомобил. Празничната програма продължава до късно тази вечер.

Сезонът на Боровец също беше открит с празнична програма. На откриването присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Боровец е курорт с огромно значение. Тук са провеждани две Световни купи в алпийските ски, Световни купи по биатлон. Миналата година имаше Световна купа в алпийските ски за жени. Това е курорт със 120-годишна богата история. Самият аз съм се учил тук да карам ски. Адмирации за фонда "Петър Попангелов и приятели", който ще помогне на много деца да се запалят по ските", заяви Красен Кралев.

По повод 120-годишнината на курорта Кралев връчи почетен знак на легендата в белите спортове Петър Попангелов за приноса му към популяризирането на ски спорта. От фонда "Петър Попангелов и приятели" си поставят за цел поне 500 деца в следващите пет години да карат ски под наблюдението на високо квалифицирани треньори.

Организаторите бяха предвидили множество забавления, игри и награди за всички гости. По време на празника дневните лифт карти са на символичната цена от 5 лева, а всички събрани приходи ще бъдат дарени на новосъздадения от Бороспорт АД фонд, който си поставя за цел да подпомага и насърчава развитието на снежните спортове сред децата и младите хора в Самоков и региона. Безплатно нощно каране, както и уроци за деца и начинаещи до 12 години ще зарадват любителите на пистите.

Всеки, закупил лифт карта в деня на откриването, ще може да участва и в лотария за спечелването на една от 120-те сезонни лифт карти, които Бороспорт ще раздаде по случай годишнината на курорта.

Запалените по нощното каране ще могат да се възползват от осемте осветени и свързани писти, които са идеални за каране до 22 часа.

Любителите на зимните спортове може да се запознаят на едно място с възможностите за практикуването им на територията на страната през интерактивен модул, който е на интернет страницата на Министерството на туризма, съобщи Ангелкова.

Пилотно в модула са включени пистите на курортите Пампорово, Банско и Боровец. Те са нанесени на реални карти, с възможност за няколко техни визии. Модулът съдържа информация единствено за пистите, които вече са били категоризирани от създадената комисия. Те са разделени на зелени, сини, червени и черни, съобразно степента им на сложност. Всяка от пистите е била проверена от експертите на министерството и външните специалисти, привлечени за нейната работа.

За удобство на туристите са създадени връзки към официалните интернет страници на всеки от курортите с бързи бутони към камерите, които предават в реално време ситуацията на най-посещаваните писти. Ангелкова е казала, че модулът ще продължи да се развива и в него ще бъде добавена информация и за по-малките курорти.

По данни на Ангелкова, през първите 10 месеца на годината над 120 хил. туристи са избрали Боровец за своята почивка, а приходите от техните нощувки надхвърлят 13.7 млн. лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар