Снимка: "24 часа"

Партиите в Бургас влязоха в кръстосана схватка за дрескода на жителите на града.

След като от ГЕРБ поискаха да се забрани на боси и голи до кръста мъже и жени по бански да се разхождат в центъра на града, от РБ контрираха с друго предложение. Те настояват забраната да важи, но само за градския транспорт в Бургас.

"Като туристически град се опитваме да привлечем летовници, а в същото време искаме да ги санкционираме, заради неподходящо облекло", мотивираха се Реформаторите. Общинарят Тошко Иванов обясни, че според него приличният външен вид е морална категория.

"Освен това как да обясниш на чужденеца, който е седнал на заведение в центъра и харчи парите си за почивка в Бургас, че трябва да плати 300 лева глоба, защото е без тениска? Дали следващата година този човек ще се върне отново тук?", пита още Иванов.

Решението, което трябва да въведе или не дрескод за центъра на Булгас, трябва да бъде взето утре. Ако то бъде прието, реформаторът предлага всеки, хванат в нарушение, да иска няколко неща.

"Нека човекът да поиска да му бъдат взети GPS координати и на място да бъде повикан геодезист, който да установи точната му локация. Защото в момента се получава така, че преминаваш пешеходната пътека след Гъбката по бански и вече си в нарушение, изминаваш ул. "Алеко Богориди, завиваш по ул. "Антим I" и изведнъж не си нарушител, но все още си по бански и всички те виждат", разяснява Тошко Иванов.

Реформаторите се обединяват около предложението забраната за боси и голи хора да важи единствено за градския транспорт.

"От чисто хигиенни съображения не е приятно за останалите пътници, когато мъж се качи без тениска в автобуса или някой с мокър бански сяда на седалките, а краката му са в пясък", каза д-р Георги Митев, който ще внесе предложението на РБ.

Реформаторите заявяват още, че ако целта е да бъдат контролирани няколкото здрави момчета, които ежедневно демонстрират мускули, минавайки през най-оживените улици, то те могат да бъдат спирани и от екипите на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase