Снимка: архив, Булфото

Министър-председателят Бойко Борисов свиква съвещание в областната управа в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти, съобщиха от правителствената информационна служба. Ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, и кметове от региона. 

Съвещанието ще започне в 10.00 часа. 

Също така е засилен контролът на границата ни с Гърция, след като тази нощ и сутринта общо 87 имигранти се опитаха да влязат нелегално в страната ни.

След залавянето им, те бяха транспортирани до базата на граничното полицейско управление в Петрич. Най-малко 50 от заловените нелегални мигранти, влезли от гръцката територия, вероятно ще бъдат върнати в южната ни съседка, съобщи пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той беше категоричен, че напрежение по българо-гръцката граница няма.

Граничните полицаи заловиха две групи мигранти, опитали да влясат в страната от Гърция. Едната група от 34 души се опитала снощи да премине през зелена граница близо до стария пропускателен пункт Кулата. От задържаните 16 са сирийци, а 18 от Ирак. Тази сутрин в товарен влак, идващ от Гърция, е открита втора група от 53-има мигранти от Афганистан. От контактния център в Промахон съобщиха, че няма данни за сблъсъци между гръцката полиция и мигрантите в района.
Още по темата
 
От официалната информация на МВР става ясно, че двете групи нелегално влезли в страната ни са заловени в зоната на отговорност на Гранично полицейско управление - Петрич, без да се уточнява района. В двустранния координационен център на граничен пункт "Кулата" вървят разговори между българските и гръцки власти.
 
По непотвърдена информация вчера гръцките служби са провели операция по издирване на бежанци, които са били преместени от лагера "Идомени" към центровете във вътрешността на страната. Полицията в южната ни съседка е успяла да върне около 20 от тях. Допуска се, че опиталите се да влязат нелегално в България са от тази група.
 
От Министерството на отбраната информираха, че военнослужещи от Сухопътните войски в Благоевград и София заминават в района, за да подпомогнат работата по охрана на държавната граница.
 
Всички нелегални имигранти от двете групи, които бяха задържани снощи и днес на територията на ГПУ-Петрич са настанени и им е осигурена храна. Извършват им се рутинни медицински прегледи. На българска територия сред групите н е е имало конфликти помежду им, нито със служители на Гранична полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase