Снимка: Кадър BTV

Българин, емигрирал в Германия, до момента е дарил над 1 млн. лв. на родното си място. Кирил Маринов прави дарения вече повече от 20 години, съобщава bTV.

В дома за възрастни хора в село Горна Вереница никога не са виждали Кирил Маринов, но много добре знаят кой е. "Кирил Маринов е човекът, който ни даде линейката. Живее в Германия и се е сетил за нас", казва един от жителите Моисей Спасов.

Който и да попитате в Монтата ще ви потвърди - Кирил Маринов е човекът с добро сърце. Дарил е средства за изграждането на тренировъчно игрище за децата от футболната школа на града, детски площадки, помогнал е на домовете за деца с увреждания, средства дава и за църквата в село Винище и часовниковата кула там, както и за обновяване на паметника на загиналите от родното му село.

От 67 години, най-големият дарител на община Монтана живее във Франкфурт, Германия. "Това, което съм постигнал и съм направил, не съжалявам и се гордея, че съм в Германия и се гордея, че съм българин и съм в състояние да помагам", казва той.

Когато чул, че старческият дом в Монтана няма кола, с която да закарат болен възрастен мъж на преглед, Маринов веднага изпратил кола.

Историята на Кирил Маринов не е история за един успял българин, а за един политически емигрант. Напуска България през септември 1944 г., едва 17-годишен.

За първи път се връща в България през 1992 г. Две години по-рано, Кирил праща първите си помощи за България - легла за болницата в Монтана.

Днес Винище е пусто село, но малкото останали жители си спомнят за своя съселянин.

Маринов няма намерение да се върне за постоянно у нас, защото в Германия го считат за свой. "Аз живея там 67 години. Ако се върна в България, аз нямам приятели. Аз съм сам, самотен. Обичам и двете страни, и България, и Германия", споделя Маринов.

"Младите хора напускат България и искат само добър живот. Обаче никой не се напряга и да работи. Има много канали в България, по които хората получават пари, откъде - не знам. И което ме очудва - в България има в последно време повече милионери, отколкото в Германия", допълва той.

Казва, че ще подаде ръка на всеки, който има нужда от помощ.

Днес Кирил обмисля следващото си добро дело. Той казва, че дарява вече 20 години, защото няма деца, а е спечелил пари и има късмет.

Иска хората да го запомнят с добро сърце. "Не алчен само за пари и че ако подари нещо, подарява го от сърце".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase