Ахмед Ахмедов, Снимка: Нова тв

Задължителна част за учениците в мюсюлманските духовни училища у нас е молитвата. Също толкова задължителни са обаче и останалите предмети от учебната програма, защото макар и да са частна собственост, ислямските училища се подчиняват на МОН. След завършването им учениците получават диплома за средно образование.

Директорите уверяват, че не задължват учениците да продължават по пътя на религията. Над 80% от тях избирали светския живот. Останалите 20% ставали имами.

Мотивацията на децата да учат в духовнте училища в Шумен и Момчилград била, че там се предлага безплатна храна и общежитие. Също така сградите са нови и чисти. А сметката се пише на Турция.

"Не виждам нищо лошо в това Турция да финансира ислямски училища у нас. Това е една братска помощ, която позволява при едни регламентирани условия да се подкрепи образованието на нашите деца", коментира пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

По повод обвиненията, че Турция опитва да увеличи влиянието си върху България, той коментира: "Много е важно да вярваме на българските служби за сигурност. Щом Румяна Бъчварова заявява, че в страната не се допускат мигранти с по-съмнително поведение, това означава, че има контрол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase