Снимка: БТА, архив

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева нарече "изключително манипулативна" информацията в някои медии, че ведомството "тихомълком" е започнало да уволнява директори на училища.

Още по темата

От първи септември досега от 309 държавни училища по предложение на началниците на инспекторатите по образование по места, министърът е прекратил трудовите правоотношения само на 12 директори, обясни тя пред БНР.

Трима са напуснали по собствено желание, а на останалите девет - във връзка с пенсионирането им.

В София няма нито един директор на държавно или общинско училище, който да е освободен. От справката, която изисках от инспектората в София-град, 33-ма директори са придобили право на пенсиониране, каза още Кастрева.

По думите й началникът на инспектората в София-град Евгения Вълкова е провела политика на прозрачност, като е събрала всички директори, подготвяйки ги за пенсионирането им, като желанието й било да подготви техни заместници.

Вероятно това е предизвикало публикацията. "За мен е важно решенията да се вземат в дух на предвидимост и прозрачност. За мене е важно да не се пречи на учебната година, трябва да се подхожда индивидуално към всеки случай", убедена е Кастрева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase