Снимка: flickr

Пловдив е с най-много заведени дела за защита от домашно насилие извън столицата. За м.г. те са 238, а от началото на 2015-а до средата на октомври са образувани 193.

Във Варна м.г. е имало 209 производства, в Бургас - 122. В София делата за домашно насилие м.г. са били 630, но делът им спрямо жителите излиза по-малък, отколкото в Пловдив.

Възходящата тенденция започва от 2005 г., когато влиза в сила Законът за закрила на пострадалите от тормоз вкъщи. Според магистрати една от причините е, че все повече жертви осъзнават правата си.

"В малки населени места като Ловеч и Смолян подобни производства се броят на пръсти, но това не означава, че там няма домашно насилие. Хората се познават и изпитват срам и страх да признаят, че партньорите им издевателстват над тях", казва пред "24 часа" адвокат Милена Кадиева от пловдивската фондация "Джендър алтернативи".

Организацията предоставя безплатни юридически, психологически и социални консултации на пострадалите.

Законът предвижда възможност за превъзпитание на извършителите по програми за преодоляване на агресията. В Пловдив обаче тази мярка рядко се постановява от Темида.

Насилниците са хора от всякакви възрасти, професии и социални групи. През 2014 г. например един от най-богатите мъже у нас е бил осъден на 1000 лв. Глоба.

В "Джендър алтернативи" са чували ужасяващи истории от жени за брутален физически, психически и сексуален тормоз. Много от жертвите идвали със синини, кръвоизливи и фрактури. Пловдивчанка дори била парализирана след жесток побой от съпруга си. Свидетели на сцените често стават децата.

Психолозите твърдят, че хлапетата получават трайна емоционална травма. Момичетата възприемат модела на жертва, а момчетата - на насилници. Това, което са видели вкъщи, го прилагат после в собствените си семейства.

В последните 4 г. в Пловдив се забелязва и обезпокоително нарастване на насилието над възрастни от страна на техните деца и внуци. Младите оказват натиск върху родители, баби и дядовци да им приписват апартаменти и земи.

Семейни войни във Facebook

Нерядко психическият тормоз се упражнява над половинката и чрез Facebook. Такъв е случаят с 40-годишен пловдивчанин, който имал забрана да се доближава до жилището и офиса на бившата си съпруга.

Той започнал да я засипва със заплашителни и обидни съобщения в социалната мрежа. Наричал я боклук, гад мръсна, питбул, проститутка. Заканвал се, че ще води война до кръв с нея за сина си и дъщерята.

"Един ден ще ти го обясня очи в очи насаме. Тогава ще ме видиш за последно и ще заминеш на място, където никой няма да знае къде си. Когато свърши законът, започвам аз", написал насилникът.

Той извадил нож срещу половинката си в детската градина, когато отишла да прибира дъщеря им. Изплашената жена се отървала на косъм, след като успяла да затръшне вратата пред него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase