Снимка: Булфото, ахрив

На 31 август изтече срокът, в който Община Гърмен трябваше да намери временен подслон за хората от ромския квартал, а над 100 къщи все още си стоят непокътнати.

До тази ситуация се стигна, след като съдът в Страсбург поиска от българските власти гаранции, че децата и хората с увреждания, живеещи в тези къщи, ще има къде да отидат, пише Нова телевизия.

Още по темата

Общината направи няколко опита да намери нов дом за тях, имаше и места, където някои от хората можеха да отидат, но ромите бяха категорични, че не искат да напуснат незаконните си къщи.

От друга страна те получиха и подкрепа от кмета на Гърмен Минка Капитанова, която призова гражданите да приютят ромите в домовете си безвъзмездно. Идеята обаче срещна недоволството на хората и те категорично отказаха да прибират нежелани гости в къщите си. 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отложиха събарянето до 30 септември, но това предизвика недоволството на живеещи в района, които от три месеца настояват за разрушаването на незаконните постройки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase