Снимка: БТА

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда".

Това е станало в последния момент - 19 август, понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, съобщи пред БНР адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности".

Още по темата

От НПО-то са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда".

Именно питането на Михайлова до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

"Администрацията във Варна и в район "Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен", обясни адвокат Михайлова.

Тя каза, че по отношение на писмото си до Страсбург вече има и обратен отговор.

"Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители", разясни Михайлова.

Илиян Ризов, председател на Сдружение "Съучастие", което помага в разрешаването на проблемите чрез медиатори и здравни посредници в ромската махала "Максуда", потвърди информацията, че жената на работника, който загина при разрушаването на хотел в комплекса "Слънчев ден" е останала без дом след събарянето на постройките вчера. По думите му тя е настанена заедно с децата си в Специален учебно-професионален център (СУПЦ).

Според Ризов много хора са били изненадани от акцията. "Имаше хора, които са на работа, и се прибираха към обед. Може би за различните къщи е било различно, но те не бяха предупредени точно за този ден", добави той.

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще продължи след няколко дни, зарече се обаче кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

"Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи", обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите и БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase