Снимка: архив БТА

След жителите на Гърмен и Марчево дойде ред и на хората в село Осиково да протестират срещу ромите. 60-70 души от населеното място направиха мирен протест пред сградата на общината днес в 11.30 часа. Те заявиха, че не са съгласни в затвореното училище в селището да бъдат настанени ромски семейства.

"Правим нашия протест, преди да започне извънредната сесия на Общинския съвет в 13.00 часа. Разбрахме, че имало идея да докарат при нас останалите без дом ромски семейства след акцията по премахването на четири незаконни постройки в понеделник в квартал "Кремиковци". Събрали сме и протестна подписка, че не искаме да ги настаняват в затвореното преди години училище", заявиха жители на Осиково.

Още по темата

Втори вариант за осигуряване на подслон и покрив за ромите е училището в съседното село Скребатно, но се очаква и тамошните жители да реагират и да се вдигнат на бунт. "Има и трети вариант - да се ползва училище в друго населено място в общината. Но е сигурно, че и неговите жители ще са против", посочиха общински съветници в Гърмен.

Самите роми в понеделник декларираха, че не искат да ги местят на друго място. Желанието им е да имат домове в ромския квартал "Кремиковци", за да са заедно със своите роднини, близки и съкварталци.

По-късно през деня Общинският съвет не взе решение за настаняването на останалите без дом ромски семейства в закритото преди години училище на село Осиково, съобщи БТА. Общинарите се съобразиха с мнението на местните хора, които са против в селището им да живеят роми от квартал "Кремиковци".

На сесията присъстваха кметовете на всички населени места. Те бяха категорични, че никъде ромите не са желани.
В следващите дни кметът на община Гърмен Минка Капитанова и представители на Общинския съвет ще имат срещи с хора от централната власт и с представители на държавни институции, с отношение към проблема.

Държавата нека намери вариант за настаняване на останалите без покрив ромски семейства, казаха съветници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase