Общ преглед

Стотици хора са се събрали в община Гърмен за обявения протест на местните жители срещу ромските своеволия, съобщи наш кореспондент в района.

Още по темата

Рокери от цялата страна пристигнаха на мотори с развети български знамена и се включиха в множеството, огласяно от силни викове и патриотични песни.

Към този час на площада протестиращите са излезли с плакати и транспаранти, на които пишe: "Стига вече политическо робство", "Има ли закон в България?", "Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши".

Броят на присъединяващите се към протеста непрекъснато нараства.

Пред Народното читалище изказвания към събралите се направиха Георги Делиев член на инициативния комитет за стачни действия към община Гърмен, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, Иван Кременлиев председател на инициативния комитет и Вили Павлова представител на църковното представителство в община Гърмен.

Засилено е полицейското присъствие - два микробуса на жандармерията са разположени на входа на ромския квартал "Кремиковци", един е позициониран пред сградата на общината. Към момента обстановката е спокойна.

Към 13.30 часа множеството се отправи към ромската махала с викове: "Земя, напоена с кръв, не се продава за 1,50" и скандирания: "Българи, юнаци!"

Автомобил, в който се намира Христо Разсолков, директорът на ОД на МВР-Благоевград, е пред протестиращите. Друг автомобил с озвучителна техника и знамена предвожда пък протестиращите.

Рокери са в началото на шествието, следвани от футболни фенове и жители на Гърмен. Всички улици в близост до централната са отцепени от полицаи.

Към 14 часа напрежението в Гърмен ескалира за кратко, след като протестиращи замериха жандармерията с кутии от бира.

Протестиращите хвърляха и шишета от бира срещу ромския квартал, като призоваха полицията да се изтегли, за да нахлуят в него и да спрат тормоза над българите.

*Информацията е актуализирана в 14.10

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар