Снимка: архив, Ройтерс

Апелативният съд в Пловдив определи 40 000 лева обезщетение за мъж, ухапан от куче в село Александрово, община Павел баня. Съдебното решение е публикувано на сайта на съда.

Кучето на Шериф Патраклъ от породата кангал е нападнало Юсеин Тропов от същото село.

Инцидентът е станал на 20 август 2011 година. Животното се изтръгнало от синджира и нападнало Тропов, който имал навик да го дразни.

В последвалата схватка кучето откъснало палеца на дясната ръка на мъжа и нахапало двете му ръце до лактите. Спасил го братът на собственика, който ударил разяреното животно с лопата.

Тропов претърпял операция - освен че пръстът му е бил ампутиран, са били счупени кости на дланта и лакътя, били са получени разкъсно-контузни рани и изкълчвания.

Пред предишната инстанция Тропов настоява за 40 000 лева обезщетение за причинените му болки и страдания от телесната повреда, но Окръжният съд в Стара Загора присъжда 30 000 лева.

Сега Апелативният съд в Пловдив уважи иска в целия му размер, като сумата трябва да се изплати заедно с лихвите. Патраклъ трябва да заплати на Тропов в пълен размер и направените от него разноски.

Срещу собственика на кучето е имало и наказателен процес за същия случай, който е завършил със споразумение между страните. Стопанинът се е признал за виновен, че не е положил достатъчно грижи за кучето и е бил осъден на 6 месеца пробация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase