Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

Размерът на енергийните помощи за най-бедните ще се увеличи спрямо очаквания скок в цената на тока. Това увери в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

В момента размерът на помощта е 65,72 лева. Христосков припомни още, че увеличението на пенсиите с 2,7 на сто от 1 юли 2014 г. няма да се отрази на правото на хората да получават енергийни помощи.

„Размерът на помощта за отопление ще бъде коригиран пропорционално на поскъпването на електроенергията”, каза още вицепремиерът.  

36 хиляди родители на първокласници вече са получили еднократната помощ от 250 лева. Очакванията са от тази помощ да се възползват общо 49 хиляди деца в страната, чиито семейства отговарят на условията за социално подпомагане.

Христосков откри учебната година в Търговската гимназия в Пловдив.

В същия час енергийният министър Васил Щонов откри учебните занятия в Английската гимназия, на която е възпитаник. Той отказа да коментира схемата, по която ще се увеличи цената на тока.

„Честит първи учебен ден”, бяха единствените думи на министъра, който подмина въпросите, свързани с електроенергията.

Припомняме, че електроразпределителното дружество ЕВН поиска увеличение на цената на тока със 17,9% от 1 октомври, а енергийният министър изчисли, че е необходимо увеличение от 50%, за да се покрият загубите в енергетиката, но се обяви за плавен ръст.

Също в Пловдив земеделският министър Васил Грудев съобщи, че започват преговорите с Европейската комисия за подпомагане с между 50 и 75% от стойността на ваксината за „син език” за поголовието в страната. Министърът откри учебната година в Аграрния университет, където ректор е предшественикът му Димитър Греков. 

Стойността на ваксините за цялата страна е средно между 3 и 4 милиона лева. От следващата седмица започва изплащането и на помощите на стопаните, чиито животни са умрели заради болестта „син език”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase