Снимка: архив, Булфото

Затихване на болестта "син език" в България се очаква през ноември. Засега обаче специалистите очакват трета мощна вълна на заболяването, което е сравнително ново за страната. Това каза директорът на Центъра за оценка на риска в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Бойко Ликов пред БНР.

Според него единственото нещо, което може да се прави при това заболяване, е ограничаване на движението на животни и забрана на горската паша.  България е докладвала за ситуацията на извънредно заседание на Главна дирекция SANCO на ЕК.

Той допълва, че в момента са налични 500 хил. дози испанска ваксина, която може да бъде приложена до края на септември. Освен това ще са необходими още поне 2 млн. дози, тъй като преживните животни в България са 2,5 млн. Допълнителните дози могат да бъдат доставени в рамките на 120 дни.

Ваксинацията може да започне през март-април, когато вече се разбере кои са заразените зони, засегнатите и незасегнатите стада, като първоначално може да започне ваксинация само на овцете заради многото умрели животни, посочи експертът.

По думите му тази ваксинация ще бъде безплатна за животновъдите.

„Тази година се дадоха 10 млн. лв. за изпълнението на държавната профилактична програма, която ще бъде платена чрез Фонд "Земеделие". Една изключително усложнена процедура. Парите ще бъдат давани на собствениците, те - на ветеринарните лекари, като всеки собственик ще сключва договор“,  коментира проф. Ликов.

Той отправи критика, че от системата са отпаднали утвърдени практики – например вече няма ветеринарни участъци, а в 262 общини има само 262-ма официални ветеринарни лекари. Според него трябва да се върне предишното положение, когато директно от държавата парите са отивали във ветеринарите.

Експертът допълва, че основен фактор за разпространението на вируса са климатичните промени - затоплянето на климата, заради което заразата вече се разпространява и в северните ширини.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase