Наскоро жандармерия охранява ромски бунт срещу събарянето на незаконни къщи в Стара Загора. Снимка: архив

Жителите на Бяла черква се вдигнаха на протест срещу няколко ромски семейства с искане да бъдат изселени от градчето. Напрежението тлее от няколко години, но ескалира преди десетина дни. Тогава става бой в местната дискотека, един от младежите в града е сериозно ранен, пребит от свои връстници от проблемните фамилии. Според хората в града те размахвали пистолет и ножове. Набедените пък отричат да са виновни и твърдят, че истината е точно обратната – те са жертва на побой.

От снощи жителите на Бяла черква са на улицата. Заради напрежението в градчето има жандармерия и постоянно полицейско присъствие. „Готови сме да стигнем до крайност. Ако те не се махнат, ние ще ги махнем“, каза хората в репортаж на Нова телевизия.

Още по темата
Един от жителите на града разказа, че ромите от скандалната рода ходят с брадви и ножове, имат и газов пистолет. Друг се оплака, че са измамили майка му при саниране на къщата, а собственичка на магазин разказа, че две момичета откраднали рокля.

Кметицата Албена Тодорова разказа, че ромските фамилии са се заселили в града преди четири-пет години. „В началото всичко беше спокойно, но после станаха агресивни“, обясни тя. Тодорова разказа, че е ходила да им прави забележки многократно, но без резултат. „Аз не съм на тяхна страна, защото не спазват закона“, каза още кметицата.

Тя обясни и че ромските фамилии са обвинявани за изнасилвнаия в Павликени, където са живели преди това. Тяхната общност ги била изгонила от там. Те се преместили в село Върбовка, но били изпъдени и от там.

Хората от набедения клан отрекоха това и обвиниха кметицата, че е настроена против тях, защото отказвали да гласуват за нея. Те призоваха полицията да провери домовете им и обявиха категорично, че нямат брадви и ножове. Един от тарторите им призна, че има газов пистолет и стрелял с него в дискотеката. Пистолетът обаче бил регистриран в полицията, а той стрелял във въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase