Снимка: Мусала Софт

Българският отбор по информатика спечели първо място на 22-рата Балканиада по информатика в Анкара, която се проведе от 10 до 17 август. Състезателите ни завоюваха един златен и два сребърни медала, съобщиха организаторите.

Христо Венев от София взе абсолютното първо място в класирането, водейки с 65 точки пред втория в листата. Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София взеха сребърни отличия. Четвъртият ни участник от отбора е Андрей Лалев от Велико Търново. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

По време на състезанието се решават задачи от алгоритмичен характер, от състезателите се изисква създаване на компютърни програми в рамките на 5 часа.

Състезанието се провежда всяка година в различна балканска страна, задачите за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин.

Участници са националите отбори на балканските страни, като се допуска и участие на други поканени отбори. Националният отбор на всяка страна е от участници, показали най-добри резултати на националните състезания за страната. Традиционно участват около 10 страни, всяка с отбор, съставен от 4 състезатели и двама ръководители.

На общото събрание по време на Балканиадата е приета кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Това ще бъде четвъртото домакинство за страната ни след състезания във Варна, Пловдив и Шумен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase