Снимка: Булфото, архив

Под заглавие "Фатално закъснели" "Капитал Daily" отбелязва: България не се адаптира към промените в климата и плаща за това много висока цена. Ако някой още не е убеден в силата на климатичните промени, нека се върне няколко месеца назад.

След топла и безснежна зима летните дни тази година почти не минават без гръмотевична буря или интензивни порои, коментира седмичникът.

"Глобалният парник ни открадна лятото", твърди във водещото си заглавие "Труд". Наводненията в България ще се редуват с периоди на суша и горски пожари в следващите години. Ако тенденцията се запази, е възможно до 30 години климатът в България да заприлича на този в южна Гърция. Това сочат цифровите модели на специалистите, занимаващи се с измененията в климата. Оказва се, че за всичко това е виновен т. нар. парников ефект, който бавно стопля цялата планета.

До 5 градуса вероятно ще се покачи средната температура в България до 2050 г., сочат още данните на учените. Това ще се отрази веднага на земеделието, горите, биоразнообразието, пише още "Труд".

Климатичните промени носят заплахи за цели отрасли от българската икономика. Един от най-страдащите е зимният туризъм.Сезонът за каране на ски ще бъде скъсен, прогнозира вестникът.

"Всеки от нас има отговорност за случващото се в страната ни", коментира в интервю за "Новинар" Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". По думите му както в "Аспарухово", така и на други места, наводненията са следствие на безотговорност. "Такива валежи е имало и преди и не са се случвали подобни събития.

Просто някой не си е свършил работата, както трябва. Преди 5 г. бях на специализация в Австрия. И преди да отида, ми разказваха колко е скучно да живееш в такава държава, където всичко е поставено в някакви рамки, всичко е "от-до". Когато отидох там, обаче разбрах, че това всъщност е нещо, което освобождава съзнанието, защото тези рамки ти дават ясни правила какво се иска от теб, какво ще получиш, ако го изпълниш и т.н. Веднъж си говорих с моя супервайзор в Грац, който е професор на европейско равнище, и той ми каза, че най-големият проблем на България не е, че хората или политиците са лоши. Те навсякъде са едни и същи. Огромният проблем е, че не се спазват законите", категоричен е Бърдаров.

Пореден взрив в завод за унищожаване на боеприпаси рани 10 души, вдигна на крак властите вчера и бе използван за разчистване на политически сметки. Този път експлозията е в завод на държавната фирма "Терем" в Костенец и засегна военно поделение и цех за утилизация, анонсира под глава "Сега".

Работата в завода временно спря и започна проверка за причините за инцидента. Собственик на "Терем" е Министерството на отбраната. В завода в Костенец работят 80 души. Според първоначална информация взривът е избухнал при унищожаване на ракети.

Искра е взривила чували с тетрил, подготвен за утилизация на боеприпаси. Това е най-вероятната причина за силния взрив, избухнал вчера във военния завод "Терем" в Костенец, при който бяха ранени 10 души, уточнява на вътрешна страница "Труд".

В последните дни на предишната власт д-р Таня Андреева сменила бордовете на болници заради търгове, анонсира "24 часа". Заповедите за смени на болнични директори и бордове на болници в "12 без 5" от предишния здравен министър най-вероятно са свързани със стартиращи обществени поръчки за медицинско оборудване и ремонти, твърди изданието. Със сменени директори осъмнаха "Пирогов", университетската болница в Плевен и ационалната онкологична болница. Новият здравен министър д-р Мирослав Ненков обаче спря изпълнението на заповедите и нареди проверка.

Истинска дясна партия ще има след 50 години, прогнозира от страниците на "Труд" литераторът Йордан Василев. Той си спомня за годините, назад във времето: "Поне 80 процента от основателите на СДС бяха внедрени. То се видя след това кой къде отиде. Един направо се върна и стана депутат от БСП - Стефан Гайтанджиев. После той си призна, че е бил вербуване. Събитията през 1989 г. бяха планирани и дирижирани от комунистическата партия. Затова комунистите забогатяха. Вижте кои сега са милионери. Някой от нас ли? Не. Моята надежда е, че нещата ще се променят след 50 години. Внуците, наследили милиони, няма да бъдат комунисти. Тогава ще има дясна партия", категоричен е Василев.

"Правителството на Пламен Орешарски дойде с лъжа и си тръгна в лъжа", констатира в интервю за "Преса" дипломатът Илиян Василев. Според него смисълът на идването му е бил проектът "Южен поток". "Друг смисъл не е имало, защото този проект е единствената останала хранилка за онази номенклатура, която живее само върху възможността да преразпределя. И тъй като отвътре - от икономиката и от обществото, вече такива излишни парични потоци няма, единствената възможност беше да продължи съществуването си въз основа на този проект. Той е най-голямата корупционна схема, която се е реализирала някога в България", смята Василев.

Украинското правителство внася в парламента на страната проектозакон за 26 вида санкции против граждани и компании на Русия, съобщава на първа страница "Дума". Сред тези санкции Киев предлага и забрана на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната. Отговаряйки на въпрос на журналисти, дали предложените санкции срещу Русия биха могли да повлияят на транзита на руски газ за Европа през Украйна, премиерът на страната Арсений Яценюк заяви, че могат да бъдат засегнати всички видове руски транзит. Това означава, че ще бъде спрян и транзитът на петрол, което ще засегне най-вече Словакия и Унгария.

Основната част от средствата, които България ще получи от ЕС в следващите 7 години, ще отидат за магистрали, земеделие, зелена икономика и политика за опазване на околната среда. Това става ясно от подробната разбивка на финансирането от Брюксел по одобреното в четвъртък споразумение за партньорство за периода 2014 н 2020 година, което беше представено от служебния вицепремиер Илияна Цанова, информира "Монитор". Средствата по новите програми от ЕС са почти 10 млрд. евро, но сумата набъбва до близо 16 млрд. евро заедно с директните плащания в земеделието и парите от фонда за подпомагане на най-нуждаещите се.

Частните съдебни изпълнители възстановяват годишно около 1,2 млрд. лв. в икономиката и близо 200 млн. лв. в бюджета. Тази статистика съобщава в интервю за "Стандарт" Георги Дичев, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители. Лесно е да се провери колко фирми и предприятия не фалират и успяват да плащат заплати благодарение на бързото събиране на вземанията им, допълва още Дичев.

С 22,7 процента са намалели пътниците, използвали БДЖ през изминалите 6 години, показва проверка на "Труд". През миналата година железниците са ползвали 26,07 млн. пътници. Това е със 7,69 млн. по-малко спрямо нивата им през 2008 г. Пътниците намаляват със 452 хил. през миналата година спрямо 2012 г. Данните показват, че тенденцията надолу продължава и през тази година.

В интервю за "Сега" археологът Васил Николов споделя: " За нас стана ясно в хода на проучванията за последните 25 години, че днешна България лежи в центъра на една зона, в която се е развила европейската цивилизация. Аз ги наричам "двете златни хилядолетия на българските земи" - това са шесто и пето хилядолетие. Успяхме да наложим тази теза пред чуждите специалисти и те вече използват нашата терминология. Така че аз се занимавам с корените на първата европейска цивилизация. Това е такова удовлетворение, каквото не бих изпитвал, ако проучвах тракийския период. Навремето, когато България влезе в Европейския съюз, много се дразнех от заглавията "България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си".

Двама 19-годишни братовчеди от Варна се опитаха да приберат над 5 млн. лв. от тото с фалшив фиш, но бяха разкрити и задържани, информира на първа страница "24 часа" /новината е акцентна и за други водещи ежедневници - "Телеграф", "Монитор" и "Стандарт"/. Момчетата представили менте за 51-вия тираж на тото "6 от 49", второ теглене, в централния офис на тотото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase