Михаил Миков обеща държавата да помогне на пострадалите. Снимка: Булфото, архив

Държавата ще окаже помощ на пострадалите от наводненията във Видинския район, е заявил председателят на Народното събрание Михаил Миков днес, цитиран от пресцентъра на парламента.

Още по темата

Той е посетил две от засегнатите села в община Ружинци - Плешивец и Гюргич и се е срещнал с жители, чиито къщи са наводнени.

Михаил Миков се е запознал с размера на щетите и възможностите за подпомагане на пострадалите.

Председателят на Народното събрание е разговарял с министъра на социалната политика и труда Хасан Адемов и с други представители на изпълнителната власт.

По думите му още в петък в селата Плешивец и Гюргич, които са най-засегнати от наводненията, ще пристигне комисия от социалното министерство, която ще прецени как държавата може да
помогне на пострадалите.

Има редица формални предпоставки, които силно затрудняват обезщетяването и затова правителството и държавата ще се намесят с други средства за подпомагане. Социалното министерство ще осигури на най-нуждаещите се семейства неща от първа необходимост", съобщил още Михаил Миков.

В понеделник /28 април/ кметовете на общините Чупрене и Ружинци ще подадат документи за отпускане на средства по програмите за временна заетост. По тези програми ще бъдат осигурени пари, с които спешно ще бъдат ангажирани безработни, които да почистват речните корита и да възстановяват щетите от наводненията.

Председателят на парламента съобщил още, че комисия от Фонда за бедствия и аварии вече е посетила пострадалите общини Чупрене и Ружинци.

Михаил Миков е посетил и се е запознал на място с щетите от наводненията и в селата Горни Лом и Долни Лом, където също е обявено бедствено положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase