Снимка: БТА

Лесно е да се стовари всичко на главата на един човек, особено когато той вече няма как да се защити. Това заяви бившият кмет на Варна Кирил Йорданов. Той свика пресконференция по повод проблемите, свързани с Морската градина, след като варненски природозащитници заявиха, че той и кръгът около него са виновни за хаоса в парка, съобщи информационна агенция „Черно море“.

Според тях още като областен управител, а по-късно и като кмет, той не е направил необходимото, за да защити обществения интерес.

Още по темата
„Готов съм да нося отговорност за всички мои действия, включително и свързаните с Морската градина“, заяви бившият кмет на Варна и отрече да има вина за застрояването на парка.

Според него проблемите са започнали с процеса по реституцията на имоти в страната. По това време Кирил Йорданов е бил областен управител.

„Към момента на реституцията там вече беше оформен паркът, алеите и озеленяването. Затова моето становище беше отрицателно, че реституцията не може да се осъществи на територията на Приморски парк. В 90 на сто от случаите такова беще становището и на Община Варна. Всички тези актове бяха обжалвани тогава пред Варненския окръжен съд, който потвърди отказите да бъде осъществена реституцията“, отсече Йорданов.

Върховният административен съд излязъл с други решения и именно те според Кирил Йорданов били в основата на връщането на имотите в Морската градина. Той заяви, че като кмет никога не е подписвал разрешителни за строеж там с изключение на реализираните проекти от обществен интерес в историческото ядро на парка - като басейна, амфитеатъра, спортното игрище, детския кът.

Йорданов допълни, че за да не бъдат допускани нередности, е отнел и правомощията на районните архитекти. Първото разрешение за строителство в Морската градина било издадено през 1998-ма. Бившият кмет на Варна призова да се погледне в общинските архиви кой е подписвал разрешенията, при какви условия и дали са били предвидени паркоместа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase