Президентът Росен Плевнелиев и Тодор Попов, председател на НСОРБ. Снимка: БТА

Ръководството на Националното сдружение на общините в България поиска от президента Росен Плевнелиев помощ за решаване на проблемите на местната власт.

Техните искания са за реална децентрализация и повече пари, стана ясно от думите на председателя на сдружението Тодор Попов, който е кмет на Пазарджик.

"Поставихме на първо място въпроса за прословутата децентрализация, за която само си говорим през последните 15 години, но нищо не се случва и ние искаме президентът да ни подкрепи за това централната власт да направи необходимото този процес да започне и то още с бюджета за следващата година", обясни той.

Според него това е важен въпрос и трябва да се схваща като философия на управлението, защото успелите държави в света и Европа са го направили.

От сдружението искат още държавата да спре да им прехвърля задължения, за които не им плаща.

"Трябва да се престане с тази законодателна практика, от която се изкушава властта през последните 15 години да вменява на общините задължение без ресурсното обезпечение. Явно кметовете са добри момчета и момичета и в министерствата решават да им прехвърлят задължения, които не са им много приятни", коментира Попов.

Той предупреди още, че 1180 села с над половин милион жители са заплашени да останат без право за кандидатстване по европроекти.

Причината за това е, че в предишния планов период дефиницията „селски регион” е била записана така, че извън нея са останали селата около големите областни центрове.

"За следващия планов период ще искаме и промяна на дефиницията „селски регион”, защото допуснахме грешка в първия планов период. Така се засилва евроскептицизмът там, защото хората казват „кмете, какво ме бърка, че сме в Европа, какво видях аз от това", коментира още Тодор Попов.

Той добави, че след като европейските пари са реален инструмент за общините, трябва да бъдат използвани ефективно и не бива да се допуска да има населени места, които нямат право да кандидатстват за тях.

В бюджета за следващата година кметовете ще искат увеличаване на субсидията за кофинансиране на европроектите, обезпечаване на делегираните от държавата дейности, които сега те дофинансират и задължително увеличаване на капиталовите разходи.

За какви средства става въпрос Попов не уточни, но беше категоричен, че не може да е символично обезщетение.

По думите му търпението и доверието на кметовете към централната власт вече започва да се изчерпва заради отлаганите реформи над 10 години и ако няма промяна, те са готови да направят регионална организация, да отидат на избори и в парламента да отстояват исканията си. 

Ръководството на сдружението е обсъдило с президента и актуалната политическа обстановка и продължаващите протести.

"Протестите са напълно нормални, България все повече се превръща в нормална държава и така трябва да бъде. Ние ще се опитаме местната власт да остане стабилна", коментира Тодор Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase