Депутатът от БСП Дора Янкова. Снимка: Булфото, архив

Активно се работи за разкриване на болницата в Девин, съобщи депутатът от Коалиция за България Дора Янкова в Смолян.

Откакто в края на 2011 г. лечебното заведение беше закрито заради дългове, това се оказа един от най-сериозните проблеми на хората.

"Необходима е промяна в закона, с която да се възстанови държавната субсидия за общинските болници. Предвиждат се и промени в нивата на компетентност за общинските болници, за да бъдат те кадрово подкрепени, да работят по повече пациентски пътеки и да генерират средства", обясни Дора Янкова.

Тя разкри, че вече е имала среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева за проекта за онкоцентъра в Смолян.

Министърката е дала уверение, че той ще бъде завършен.  Според нея има възможност и сградата на закрития ТУБ- диспансер да се реформира в център за здравни и социални услуги за областта.

По думите й правителството на Пламен Орешарски изпълнява стриктно поетите социални ангажименти въпреки финансовата дупка, наследена от ГЕРБ, както и ниската събираемост на приходи. Според Дора Янкова първото изпълнено обещание е за увеличението на средствата за отглеждане на дете от 240 на 310 лв. от 1 юли.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещия областен управител на Смолян, Янкова изрази надежда, че той ще бъде от БСП. „Ще предложим човек, който е ангажиран с политическите възгледи на левицата, с нейната управленска програма, и който ще гарантира ред и сигурност за родопчани”, каза Дора Янкова.  Тя припомни, че областният управител, излъчен от ГЕРБ - инж. Стефан Стайков, е поел навремето поста с щедри обещания за редица инфраструктурни проекти, които обаче не са се реализирали.

Дора Янкова критикува решението на предишните управляващи за преместване на редица служби на административното управление от Смолян в Пловдив през мандата на ГЕРБ - Бюрото по труда, Инспекцията по труда, НАП и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase