Учителят Христо Данев Снимка: Dnes.bg

Учителят по английски език Христо Данев от хуманитарната гимназия в Пловдив, който беше принуден да напусне работата си заради скандала с танца "Харлем шейк", ще работи в друго училище в града. Това стана ясно, след като министърът на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев се срещна както с ръководството на училището, така и с родители и уволнения учител.

„В най-кратък срок ще му бъде намерено място в друго училище и аз ще бъде гарант за това.“, заяви проф. Милошев.

Припомняме, че учителят  беше обвинен в това, че е организирал учениците си да се снимат заедно с него в клип от стила "Харлем шейк", който завладя света през последните седмици. Участниците в клипа заявиха, че доброволно са се снимали в популярния танц, в който всеки трябва да танцува по шантав начин и да е облечен с ексцентричен костюм.

Въпреки това директорката на хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий"  Соня Киркова уволни учителя като заяви, че подобен тип танци с неприлични жестове не са позволени в образователната институция.

Още по темата

„Ако този танц изразява промяната и модернизацията, ще си подам оставката!“, заяви директорът на гимназията.

Днес преди да влезе на среща с педагозите от гимназията Милошев коментира пред журналисти, че по принцип не вижда нищо лошо в този танц, "въпросът е обаче къде и как се изпълнява".

„Грешки са направени от всички страни", каза проф. Милошев след разговорите. Въпреки желанието на учениците, Данев няма да се върне в същото училище, заради колегите му, които са категорично против него“, призна министърът пред БНТ.

От своя страна родителите поискаха оставката на директора на учебното заведение и се заканиха, че ще преместят децата си в други училища. Преди близо две седмици 200 родители и ученици протестираха срещу уволнението на учителя. Според тях нито той, нито учениците са направили нещо нередно, което да уронва престижа на училището.

„Сега след като се запознах с него, той явно е човек, който с цялото си сърце се мъчи не само да издигне престижа на учителската професия, но и да покаже, че учителите от това време трябва да имат по-различен подход към децата. Аз напълно го приемам.“, заяви министърът на образованието проф. Николай Милошев след срещата си с учителя.

На въпрос какво ще каже на родителите, които заявиха, че ако учителят не бъде върнат, ще изтеглят децата си, министърът отговори: "Ако направят това, аз лично ще ги акламирам - нека да преместят децата, ако смятат, че това е добрият, истинският учител, може би с главни букви".

От своя страна Данев благодари на децата и родителите им за  подкрепата и допълни, че е провел този разговор именно заради тях, заради каузата на съвременния български учител и личния си престиж, а не заради учителското място.

„С огромна болка ще оставя своите деца. Ще посъветвам техните родители към едно мъдро решение – нека те внимателно премислят всеки един свой ход. Целта е децата да се обучават добре и да се представят добре.“, заяви уволненият Христо Данев.

Той допълни, че ще се съобрази със съвета на министъра, защото по думите му "той е мъдър и търси компромиса в тази ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase