Спорният имот, заради който бе назначена проверката в Несебър. Снимка: Bulphoto

Регионалният отдел Национален строителен контрол към РДНСК-Югоизточен район спря още един строеж в кв. "Черно море“ в Несебър, където се намират близо 30-те дка дюни, станали обект на скандална сделка.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщават, че е отменено разрешителното за изграждане и одобрените проекти за жилищна сграда с височина 10 м, на 2 етажа и с разгъната застроена площ 596 кв. м.

Въпросният имот попада в зона Б, определена със Закона за устройството на черноморското крайбрежие, в която се разрешава строителство с по-ниска плътност. За терена обаче е имало одобрен и действащ план за застрояване преди влизането в сила на закона, поради което не са се прилагали заложените в нормативната рамка ограничения за строителството.

При проверката е установено, че единствено част „Архитектура“ от инвестиционния проект е одобрен от главния архитект на Община Несебър, а различните части не са съгласувани помежду си и от възложителите на строителството.

Не са изяснени и условията за присъединяване на строежа към водоснабдителната и канализационната мрежа и към момента не съществува техническа възможност за присъединяване, посочват от министерството. Освен това с инвестиционния проект не са предвидени за изпълнение уличен водопровод и канализация.

Срещу главния архитект на община Несебър ще бъде образувано административнонаказателно производство за допуснатото нарушение при издаване на разрешението за строеж и ще му бъде наложена глоба в размер на 5 000 лв., допълват от ведомството.

За същия квартал миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че е възможно целият да е изграден върху дюни. Днес обаче стана ясно, че административни нарушения по казуса със строителството върху дюните не са установени от специално създадената комисия, която да провери случая.

Подробности за проверката за строителството върху дюните четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase