Снимка: Архив Dnes.bg

Безлихвен заем от 5 милиона лева ще спаси ВМЗ-Сопот. Това обяви кметът на града Веселин Личев. Той настоя Българската народна банка да отпусне кредита, за да може предприятието да стъпи на крака.

В същото време работниците заплашиха, че ще продължат масовите си протести в столицата. Това се случва ден след като стана ясно, че приватизацията на военния завод се провали.

3200 работници на вазовските машиностроителни заводи стачкуваха днес. Хората не са получавали заплати от 3 месеца и не виждат изход от тази ситуация.

„Ядем филии с мас, това е нечовешко”, заяви една от протестиращите.

Още по темата
„Миналия месец взех 100 лева аванс, 80 дадох за погасяване на кредита, а с другите 20 посрещнах Коледа и Нова година”, твърди друга работничка.

Синдикатите не са съгласни с готвените съкращения. По тази причина и единственият кандидат-купувач на ВМЗ-Сопот – софийската фирма „Емко”, се отказа от приватизацията.

„Приватизация без стратегия ще бъде смъртоносна за завода”, съобщи пред Dnes.bg синдикалният лидер в завода Димитър Атанасов.

Докато оръжейниците стягат масови протести в столицата,  Пловдивският окръжен съд образува търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на „Вазовски машиностроителни заводи ” ЕАД по молба на „Механичен завод – Девин ” АД. Делото ще се гледа при закрити врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase